Respirăm aer dar nu şi viaţă. Din clipa în care te naşti eşti împins să înveţi ceva. Învaţă istorie, matematică, geografie, sigur te vor ajuta să ajungi în top, să faci bani, să fii expert, să fii milionar. Învaţă, să ai un loc de muncă bun, stabil, să ai certitudinea că îţi poţi plăti ratele lunar.

Toţi te împing să înveţi ceva dar ştii ce nu te împinge nimeni să înveţi? Nu este cineva care să te înveţe să respiri. E o acţiune inconştientă, puţini sunt cei care se focalizează pe inspir şi expir. De ce ar face-o cineva? Vrei nu vrei, aerul intră şi iese. E la fel ca la maşini, vine din fabrică, ai scăpat de o grijă.

Ştiai cât de mult îţi poţi îmbunătăţi viaţa îmbunătăţind în primul rând modul în care respiri?  Atunci când faci sport este foarte important cum îţi dozezi cantitatea de oxigen din corp, mai important decât atât este să inspiri şi să expiri pentru a nu priva creierul de oxigen. Ce fac cei mai mulţi începători? Nu respiră, cred că ţinând aerul în corp le va da mai multă forţă.

Ştiai că în situaţiile limită, atunci când eşti pus sub presiune cel mai bine e să faci un pas în spate şi să inspiri diafragmatic? Inspiră până simţi că intră aer în abdomen,  cutia toracică se măreşte iar apoi poţi expira uşor şi controlat. De ce nu reuşesc cei mai mulţi oameni să gestioneze emoţiile când vorbesc în public? Pentru că nu respiră corect şi apelează la respiraţia de cap, inspiruri şi expiruri scurte, rapide şi foarte ineficiente.

Ştiai că atunci când vrei să te cunoşti şi să te obişnuieşti cu propria persoană, când vrei să petreci timp doar cu tine, cu muzică liniştită în căşti, în natură, unde vrei tu, când vrei să intri într-o stare de meditaţie, tot respiraţia este cea care te ajută? Conştientizarea ei, trăirea în prezent şi dozarea oxigenului inspirat şi expirat sunt ingredientele unei sesiuni de meditaţie.

Cât de important poate fi modul în care respirăm şi cum ne poate influenţa asta viaţa? Atât de important încât un bărbat pe nume Wim Hof a studiat “arta” asta şi a dus-o la nivel de măiestrie. A ajuns să fie studiat de medici şi profesori de la cele mai prestigioase universităţi şi toţi au spus că e un fenomen în toată regula. Omul ăsta a ajuns prin modul în care respiră să îşi controleze şi să îşi modifice sistemul nervos şi imunitar. Încă ţi se pare ceva normal?  Omul ăsta a ajuns prin modul în care respiră să urce Everest în pantaloni scurţi şi să traverseze un deşert fără să bea apă.

Dar cel mai mult m-a încântat când Wim Hof a ales să nu respire doar el viaţa, a ales să îşi aducă contribuţia în lume. El s-a întrebat “Ce ştiu eu să fac cel mai bine? Să inspir şi să expir.” A fost momentul în care a început să ţină tabere pentru toţi oamenii care vor să îşi dezvolte această abilitate şi să îşi îmbunătăţească viaţa. Personal nu am rămas uimit când medicii şi profesorii care au făcut teste pe “studenţii” lui Wim Hof au descoperit că după sesiunile de instruire cu el, subiecţii au învăţat cum să îşi controleze sistemul imunitar.

Poţi realiza de ce eşti tu în stare ca fiinţă umană dacă poţi urca pe munte în pantaloni scurţi şi poţi traversa un deşert fără să bei apă? Toate acestea doar învăţând să respiri corect?

Ţi-am oferit doar trei din zecile de exemple, prin care îţi poţi îmbunătăţi viaţa învăţând să respiri.

Dar nu e doar despre oxigen, inspir şi expir, e despre a respira viaţă. Neatenţia, defocalizarea, nepăsarea costă şi uneori ne transformăm într-o societate de consum, ne transformăm în roboţi. Respirăm muncă 12 ore pe zi, respirăm doar bani, respirăm doar gânduri negative, respirăm praf, respirăm orice dar nu respirăm ceea ce ne dorim.

Vrem libertate, muncim pentru ea dar nu o respirăm, vrem iubire o căutăm, dar nu o respirăm, vrem împlinire credem că e doar un vis şi nu o mai respirăm.

Nu suntem cobai, nu sunt cobai, tu nu eşti cobai. În lumea noastră noi singuri ne facem cobai. Suntem proprii subiecţi pentru propriile experimente.

Vrei să fii acea persoană care la all inclusive mănâncă până i se face rău?  Vrei totul peste saturaţie? Vrei să munceşti până cedezi, vrei să urăşti până nu mai ajungi să iubeşti, vrei să cauţi până ajungi să nu mai găseşti?

Eşti o fiinţă omenească, eşti aici să trăieşti şi să te bucuri de tot ce e în jurul tău, nu te transforma în robot, roboţii nu respiră.

Ia o pauză, ieşi afară, priveşte şi ascultă. Totul e acum, natura îţi arată culorile ei acum, păsările îţi cântă acum, familia ta e acum, prietenii tăi sunt acum. Totul e acum pentru că acum e momentul să trăieşti.

Totul e culoare, splendoare, cunoaştere, iubire şi fericire. Cine să le respire?

Eu vreau să le respir. Eu vreau să respir viaţa.

 Tu, ce vrei să respiri?

Astept comentariul tau

Florin Murariu
Florin Murariu
In momentul in care oamenii vor invata cum sa comunice eficient, vor avea posibilitatea sa reduca considerabil stresul din viata lor si sa dezvolte relatii sanatoase, personale sau business. Lucrez impreuna cu oamenii ajutandu-i sa-si construiasca relatii puternice prin dezvoltarea abilitatilor de comunicare persuasiva si asertiva.

Descarca Gratuit e-book “7 reguli de bune maniere omise in societate”

Dupa abonare te rog sa-ti verifici email-ul pentru confirmarea adresei si pentru a descarca Bonusul Gratuit.

Nu-ti face griji, si eu urasc spam-ul!