Sfârşitul anului 2015 mi-a oferit prilejul de a studia oamenii. Am ales să fac asta pentru că am vrut să văd ce gândesc, ce simt oamenii în avalanşa de îndemnuri şi sfaturi,  “un an nou, un nou început; setează-ţi obiective”, venite de nicăieri mai mult acum ca niciodată.  Am văzut prizoneri ai propriilor dorinţe în schimb, nu am văzut oameni liberi cu noi aspiraţii sau noi obiective, am văzut oameni cu rotiţele blocate, captivi în propriile gânduri. Dacă nu ştii cum să reacţionezi la astfel de recomandări, percepi totul ca o modă, nu ca un proces. Te simţi ca la un eveniment,  porţi recomandările câteva ore precum o bluză, apoi o pui în dulap, poate o mai porţi sau poate nu.

A început noul an, artificii, bucurie, sărutări, dar pauză: noul început pentru tine a rămas la uşă. De ce? Pentru ce porţi noul început cu tine doar pentru 24 de ore, cât durează euforia. Pentru că percepi începutul ca un eveniment.

Dacă eşti una dintre acele persoane care are obiective doar pentru câteva ore, care renunţă la ele înainte să le fi setat, poţi citi rândurile de mai jos, sunt sigur că îţi vor fi de folos.  Ai destul timp pentru câte începuturi vrei tu, pentru câte obiective vrei tu pentru că secunda următoare din viaţa ta e de fapt un nou început.

  1. Un an nou, un nou început. Clişeu. De ce doar anul nou e un nou început? Ce faci dacă prin iulie-august treci printr-un eşec? Aştepţi sfârşitul lui decembrie pentru un nou început? Doar trecerea dintre ani validează o acţiune ca un nou început?

Fiecare lună, fiecare zi, fiecare clipă e un nou început. Viaţa noastră e alcătuită din decizii. Faptul că citeşti asta acum e o decizie de a ta, faptul că vei acţiona sau nu după ce citeşti asta e tot o decizie de a ta. Faptul că lucrezi unde lucrezi, locuieşti unde locuieşti, conduci ce conduci, toate sunt decizii. Fiecare moment al vieţii tale e un amalgam de decizii. Nu aştepta un moment anume pentru a lua una. Dacă singurele decizii importante pe care vrei să le iei sunt pe 1 ianuarie, nu eşti corect faţă de tine, te minţi singur. În restul anului trecut ce ai făcut? Ţi-ai bătut joc de tine şi acum vrei într-o singură zi să repari totul? Îţi urez succes în cazul ăsta, dar am o vagă impresie că ne vom vedem peste 1 lună şi vei fi  dezamăgit că nu ai reuşit să repari nimic. Nu e nimic, mai aşteaptă un an pentru încă o decizie.

 

  1. Obiectivele le setezi pe tot parcursul anului, vieţii. Cei care nu au asta în muşchi cred că după o noapte, nişte cuvinte scrise pe o hârtie sau în minte le va schimba viaţa. Cu drag te anunţ, nu se va întâmpla asta. Oamenii ce iau setarea obiectivelor ca o modă, duc lipsă de ceva. Duc lipsă de acţiune. Nimic nu se va întâmpla în noul an, peste 2 ani, sau peste 10 ani dacă tu nu iei atitudine să faci ceva în privinţa asta.

Oamenii care ţi-au recomandat ca la sfârşit de an să îţi setezi obiective au omis două lucruri foarte importante care sunt ingredientele succesului în această operaţiune.

Ei îşi pun obiective pe tot parcursul anului, în fiecare acţiune, în fiecare arie au deja obiective, le urmăresc  şi verifică stadiul în care se află.

Întotdeauna obiectivele sunt realiste, altfel rişti să îţi pui obiective care sunt mult peste puterile tale, puterile tale din acest moment. Fii realist cu tine, toţi spun să îţi forţezi propriile forţe dar ar fi greu să vrei să îţi cumperi un Ferrari peste 6 luni dacă tu în prezent câştigi 600 euro pe lună. Acceptă ceea ce eşti, ce poţi în prezent şi pune-ţi obiective realiste, altfel rişti să eşuezi, să renunţi şi să priveşti obiectivele ca un clişeu: nu funcţionează. Exact, nu funcţionează pentru tine.

Sfârşitul de an, m-a prins în deplină relaxare, tot anul am luat decizii şi mi-am creat obiective până în 2017.Eu sunt conştient că e un proces, fie că  vreau să slăbesc, să mă îngraş, să cresc, ştiu că e nevoie de luni, ani să ajung acolo. Ai răbdare, ăsta e sfatul meu, ai răbdare în tot ceea ce faci. Poţi, poţi să faci tot ce îţi doreşti tu, şi da poţi avea Ferrari, dar nu acum, acum ai altceva de făcut. Acum trebuie să creşti tu, ai grijă de tine, corpul şi sufletul tău.

Îţi doresc un an bogat, un an pe care tu să ţi-l faci bogat. Doar tu ştii cum va fi anul tău,  pentru că doar tu eşti stăpânul vieţii tale, în tine stă puterea, voinţa şi fericirea.

Ne vedem cu bine!

 

Florin

Astept comentariul tau

Florin Murariu
Florin Murariu
In momentul in care oamenii vor invata cum sa comunice eficient, vor avea posibilitatea sa reduca considerabil stresul din viata lor si sa dezvolte relatii sanatoase, personale sau business. Lucrez impreuna cu oamenii ajutandu-i sa-si construiasca relatii puternice prin dezvoltarea abilitatilor de comunicare persuasiva si asertiva.

Descarca Gratuit e-book “7 reguli de bune maniere omise in societate”

Dupa abonare te rog sa-ti verifici email-ul pentru confirmarea adresei si pentru a descarca Bonusul Gratuit.

Nu-ti face griji, si eu urasc spam-ul!