Antreprenor, Business
Vreau sa fiu antreprenor
decembrie 8, 2015
Afiseaza toate

Nu fac parte din sistem

Nu fac parte din sistem

Ghid de motivaţie intrinsecă

Acţiunea umană vine de cele mai multe ori din motivaţia intrinsecă. Dacă rotiţele intrinseci au ruginit, renunţi să mai acţionezi în direcţia pe care ţi-o doreşti şi toate obiectivele tale pier o dată cu tine.

Orice lucru care merge foarte bine, pe lângă disciplină, care este esenţială, are şi un sistem în spate. Fie că vorbim despre o afacere sau despre o ţară, sistemul bine pus la punct este cel care conduce acţiunea către succes.

Te întrebi “ce legătură are asta cu mine ca individ” ?  Tu faci parte dintr-un sistem.

Din momentul în care te-ai născut, ai fost înrolat într-un sistem care nu îţi aparţine.

Ai urmat o grădiniţă, un liceu, poate că ai urmat o facultate şi apoi te-ai angajat. A urmat alt pas, te-ai căsătorit şi în final ai ajuns nefericit. De ce? Pentru că faci parte dintr-un sistem defect. 

Ai urmat o şcoală unde toţi trebuia să gândiţi şi să acţionaţi la fel, nu ai avut curaj să îţi spui punctul de vedere pentru că mare parte din profesori pun mai mult accent pe răspunsurile corecte decât pe întrebările provocatoare. Imediat erai pus la tăcere. tu trebuia să fii la fel ca toţi ceilalţi. Nu ieşi din turmă!

Ai urmat o facultate dar nu te-ai angajat în domeniul pe care l-ai vrut, pentru că toţi ţi-au spus că e greu în România, se plăteşte prost şi te angajezi numai pe pile.

Ai trecut un interviu, ai sărbătorit cu prietenii prima reuşită şi înainte să te trezeşti din marea mahmureală ai realizat că la serviciu nu e ca în filme. Foarte mulţi angajatori încă răsplătesc “vechile modele de comportamente”ale plecării în faţă autorităţii şi ale efortului de a avea succes aşa cum sunt ele definite în mod convenţional. Cei mai mulţi dintre angajatori încă se bazează pe sistemul de pedeapsă şi răsplată pentru a oferi motivaţie.

Ai crezut că un partener de viaţă va umple golul de la serviciu aşa că ai început o relaţie. Nu e chiar ce îţi place dar ai o vârstă, familia te presează, pe barometrul societăţii ar trebui să ai deja 2 copii, aşa că ai decis să te căsătoreşti.

 Te duci acasă în fiecare zi de la serviciul care nu îţi place, te întâlneşti cu persoana pe care nu o iubeşti, te culci şi te trezeşti a 2-a zi mai gol decât ai adormit.

Pe zi ce trece, nu mai ştii cine eşti, te sabotezi până devii o carcasă goală a propriului corp.

Umbli pe stradă în gândurile tale negre, refuzi să vezi culorile naturii, refuzi să vezi că alte cupluri chiar se iubesc, refuzi să vezi că alţi oameni chiar sunt fericiţi, refuzi să CREZI că se poate şi altfel.

Cineva la fel de nefericit că tine ţi-a confirmat că viaţa nu are cum să fie altfel şi atunci ai făcut alegerea supremă: să  trăieşti în continuare în nefericirea ta.

După ce ai făcut alegerea asta ţi-ai câştigat locul, locul pe care nu ţi-l doreai într-un sistem defect.

Un sistem defect în care oamenii au ajuns să îşi cumpere lucruri de care nu au nevoie, cu bani pe care nu îi au pentru a impresiona oameni pe care nu îi plac.

Un sistem defect în care oamenii au încetat să mai petreacă timp cu ei şi să se întrebe ce vor să facă în viaţă, unde vor să ajungă şi care sunt paşii pentru a ajunge acolo.

Un sistem defect în care oamenii caută prea mult aprecierea din exterior când aprecierea lor interioară nu există.

Un sistem defect în care oamenii caută întotdeauna vinovaţi şi responsabili pentru situaţia în care se află. Întotdeauna e guvernul de vină pentru eşecul afacerii tale, părinţii sunt de vină că nu lucrezi tu, partenerul e de vină pentru că relaţia nu funcţionează, angajatorul e de vină pentru salariul mic pe care îl ai.

 Acestea sunt doar câteva exemple pentru care oamenii se plâng zi de zi. Întotdeauna ei blamează societatea în care trăiesc pentru orice eşec propriu. Ceea ce nu realizează e că şi ei fac parte din societate, o conturează. 

Paradoxal când ceva merge bine, nu e guvernul sau altcineva care a  contribuit la bunăstare, întotdeauna sunt ei, ei sunt eroii. Întotdeauna  au reuşit singuri, nu mai e nimeni vinovat pentru succesul lor. Atunci vor o statuie.

Dar tu nu eşti “oamenii”. Tu eşti TU.

Tu ai mai multe cai de a alege cum vrei să trăieşti.

Ce poţi face să ieşi din lanţul asta? Sau ce poţi face pentru a evita fii în lanţ?

  1. Asumă-ţi responsabilitatea pentru tot ceea ce faci. Salariul pe care îl ai în prezent e pentru că atât munceşti. Cele mai multe persoane se plâng de bani, dar ele muncesc pentru locul de muncă pe care îl au, nu pentru locul de muncă pe care şi-l doresc. Când vor face acest declic, pe lângă salariu se vor mai schimba multe. Poate vei fi chiar remarcat de altcineva şi astfel vei ajunge la locul de muncă dorit.

Când vei realiza că tot ce îţi aparţine depinde de tine, te vei linişti şi vei acţiona în direcţia lucrurilor pe care ţi le doreşti.

  1. Schimbă atitudinea. O atitudine neagră îţi va aduce şi rezultate negre. Sentimentul de bogăţie atrage bogăţie, trăieşte pe pământ că şi cum ai avea tot ce îţi doreşti. În acelaşi timp fii recunoscător pentru ceea ce ai deja. În acest fel chiar vei atrage tot ce îţi doreşti.

Încearcă, simte-te pentru o zi bogat !

  1. Joacă-te ! Cei mai mulţi adulţi iau totul prea în serios şi fac totul standardizat. Copiii râd şi radiază atunci când se joacă. Mai mult decât atât ei mai şi învaţă când se joacă pentru că pun întrebări, conştientizeză.

Când ai pus ultima întrebare inteligentă? Procesul de învăţare nu se termină după facultate, procesul de învăţare abia după şcoală începe.

Nu renunţa să pui întrebări, întrebări inteligente pentru oameni inteligenţi.

  1. Pune viaţă în tot ceea ce faci. Dacă eşti nefericit în prezent, e pentru că s-ar putea că faci ceva ce nu îţi place. Recent am avut o discuţie cu un prieten care are un venit lunar de ordinul miilor de euro. Cu toate astea nu era în cea mai bună formă şi gestiona cu greu banii. De ce? Pentru că inteligenţa emoţională a ceea ce face el se transmite banilor. Nu pune viaţă în ceea ce face aşa că nici banii nu au viaţă în viaţa lui.

Dacă eşti în situaţia asta, pune-ţi o întrebare, eu ce vreau să fac? Imaginează-ţi locul unde ai vrea să lucrezi, conturează-l. Crează borne pentru a ajunge acolo. Cu cât atingi fiecare bornă cu atât eşti mai aproape de visul tău. Fii atent la drum, întotdeauna drumul e mult mai frumos decât destinaţia.

Bucură-te de tot ce întâlneşti!

  1. Crează-ţi propriul sistem. Dacă nu te simţi confortabil în sistemul care ţi-a fost oferit, da, crează tu propriul sistem.

 Trăieşte prin ochii tăi!

Eu am încredere în tine. Tu ai ?

Ai încredere în tine că poţi fi acea persoană care îşi asumă responsabilitatea pentru tot ce face? Poţi fi acea persoană care îşi crează singură fericirea?

Dacă poţi fi, atunci toate celelalte lucruri frumoase din viaţa sunt BONUS pentru puterea interioară pe care o deţii.

Vrei  o schimbare în jurul tău? Începe cu ţine!

Dacă nu îţi iese da vina pe mine, dacă îţi iese, da vina pe tine!

Tu, din ce sistem faci parte?

Te salut om puternic !

Astept comentariul tau

Florin Murariu
Florin Murariu
In momentul in care oamenii vor invata cum sa comunice eficient, vor avea posibilitatea sa reduca considerabil stresul din viata lor si sa dezvolte relatii sanatoase, personale sau business. Lucrez impreuna cu oamenii ajutandu-i sa-si construiasca relatii puternice prin dezvoltarea abilitatilor de comunicare persuasiva si asertiva.

Descarca Gratuit e-book “7 reguli de bune maniere omise in societate”

Dupa abonare te rog sa-ti verifici email-ul pentru confirmarea adresei si pentru a descarca Bonusul Gratuit.

Nu-ti face griji, si eu urasc spam-ul!