Dependenţii nu se pot desprinde de un comportament distructiv. Cred că dependenţa de droguri a început să fie uşor înlocuită în anii ce au trecut. Au apărut alţi dependenţi. Oamenii dependenţi de rutină.

Cum fiecare dependenţă are şi efecte secundare, la rutină efectul secundar e plânsul. Oamenii dependenţi de rutină se plâng într-una. Niciodată nu au ce îşi doresc, nu au pentru că nu caută.

Constat că rutina le dă de fapt satisfacţie, e chinul care le oferă plăcere.

Chinul e că se plâng. Plăcerea e că sunt compătimiţi. Oamenii vor compătimire, vor să mai fie cineva în situaţia lor dezastruoasă, asta îi întăreşte să prindă rădăcini în starea proastă care se află. Vor un umăr pe care să plângă. Le place poziţia de victimă pe care o adoptă. E satisfacţie 100%.

Mi-am notat un pasaj foarte important dintr-o carte de-a lui Alan Watts : “Lucrul important este înţelegerea că nu există siguranţă şi securitate. Unul dintre cele mai dăunătoare cercuri vicioase este cel cu care se confruntă alcoolicul. În foarte multe cazuri el ştie foarte bine că se autodistruge, că pentru el băutura este otravă, că de fapt urăşte să fie beat şi poate chiar îi displace gustul băuturii. Cu toate acestea, continuă să bea, deoarece, oricât de mult i-ar displăcea, experienţa de a nu bea este şi mai dureroasă.”

Te întreb acum.

Oameni care se plâng de serviciu şi de salariul mic ştiu că pot să îşi caute alt serviciu. Acţionează? Nu

Oamenii cu kilograme în plus ştiu că pentru o viaţă sănătoasă trebuie să fie atenţi la alimentaţie şi să facă sport. Acţionează? Nu

Rutina a devenit un stil de viaţă. Am să fac o paralelă. Te rog să îţi imaginezi că viaţa ta este o grădină. Ştii că pentru a avea o grădină frumoasă, trebuie să sapi pământul, să rupi buruienile regulat, să pui seminţe de flori şi să uzi pământul. Creierul tău vizualizează acum o grădină cu o multitudine de flori colorate iar simţul tău olfactiv le poate şi mirosi chiar.

Acum hai să revenim la realitate. Să vedem cum e de fapt grădina. E plină de buruiene şi tot felul de specii rătăcitoare urât mirositoare. Ai văzut că grădina ta nu se îndreaptă în direcţia care vrei tu. Aveai timp să faci ceva, dar ai ales să nu faci azi. Poate mâine. Mâine nu ai chef, poimâine  ai uitat.  Aveai timp să repari când grădina ta nu era încă acaparată de buruiene. Dar pentru că eşti dependent de rutină ai neglijat-o la fel cum îţi neglijezi viaţa. Să faci o grădina frumoasă acum îţi ia mult timp, multe resurse. Aşadar, vezi?  E mai greu să vindeci decât să previi.

Aşa e şi în viaţă. E mai uşor să fii acum disciplinat, să ai o voinţă de fier, să fii de neclintit decât să te lupţi mai târziu cu un serviciu prost, kilogramele în plus sau alte buruine.

Dacă te-am pus pe gânduri, simţi că vrei totuşi să îţi setezi o disciplină atât interioară cât şi exterioară dar nu te poţi controla de la comportamentele distructive, am să vin în ajutorul tău cu un singur lucru cu care poţi începe pentru a-ţi îndeplini obiectivul.

Conştienţă. Fii conştient. Creierul nu este conştient. Corpul îţi cere să fumezi, eşti la birou, mâna se îndreaptă inconştient spre pachetul de ţigări, ia o ţigară şi bricheta, ieşi afară din birou, îţi aprinzi ţigara şi fumezi în timp ce încă te gândeşti  la cum să rezolvi sarcina la care lucrai.

Acum intervii tu, intervine luptătorul din tine.

Având în cap că vrei să îţi creezi o disciplină interioară stai un moment şi analizează. Fii conştient de ceea ce urmează să faci, de ce vrei să fumezi, îţi face bine? Îţi dăunează sănătăţii? Îţi place să ai mâinile mirosind a tutun ars? Dacă toate lucrurile acestea puse în balanţă cântăresc mai mult decât dorinţa inconştientă a corpului de nicotină, atunci cu ajutorul conştiinţei tale, laşi ţigările acolo şi nu mai fumezi. Nu mai fumezi atunci, sau altădată.

Te anunţ doar că e un proces lung  de dezvăţare pentru orice viciu. Lăsând la o parte tot ce corpul tău îţi cere, e nevoie şi de dorinţa ta. Dacă dorinţa ta de a scăpa de un comportament distructiv îţi da fiori până şi în degetele de la picioare, da, atunci e o mare posibilitate să scapi de ce vrei tu. Dorinţa de schimbare trebuie să facă parte din tine.

Dacă dorinţa ta de “mai bine” e doar o perdea în viaţa ta, e doar la suprafaţă, oricine poate vedea prin perdeaua ta: nu eşti pregătit pentru o schimbare.

Sau….eşti?

Fii conştient de templul tău. Fii trandafirul din grădina ta.

Astept comentariul tau

Florin Murariu
Florin Murariu
In momentul in care oamenii vor invata cum sa comunice eficient, vor avea posibilitatea sa reduca considerabil stresul din viata lor si sa dezvolte relatii sanatoase, personale sau business. Lucrez impreuna cu oamenii ajutandu-i sa-si construiasca relatii puternice prin dezvoltarea abilitatilor de comunicare persuasiva si asertiva.

Descarca Gratuit e-book “7 reguli de bune maniere omise in societate”

Dupa abonare te rog sa-ti verifici email-ul pentru confirmarea adresei si pentru a descarca Bonusul Gratuit.

Nu-ti face griji, si eu urasc spam-ul!