Dezvoltarea personala se vinde bine in zilele noastre, iar oamenii sunt dipusi sa plateasca scump pentru marketingul cel mai bun.

M-a interesat in ultimii ani destul de mult acesta ramura, destul de mult incat sa o studiez din scoarta in scoarta. Te surprind si iti spun ca inca nu am reusit sa o deslusesc pentru ca zi de zi mai am un click dar si un declic. Cu toate acestea mi-am cimentat foarte bine cateva aspecte importante pe care vreau sa ti le impartasesc  in randurile ce urmeaza.

Ce tot este aceasta dezvoltare personala despre care tot se vorbeste atat fie intr-un mod peiorativ  fie intr-un mod pozitiv.

Miscarea pentru dezvoltarea personala a inceput in anii ’40 si s-a raspandit in anii ’60 mai intai in America, apoi in Europa. In acele vremuri dezvoltarea personala facea referire la diferitele activati ale unor grupuri de intalnire, al caror activitate era sa exploreze relatiile dintre oameni si sa imbunatateasca acestora cunoasterea despre ei insisi si despre ceilalti. In cadrul acestor intalniri se foloseau tehnici stravechi de meditatie si relaxare fizica, precum yoga.

Dezvoltarea personala a fost, de asemenea, impulsionata de foamea si setea multor oameni de a se simti conectati cu propriile forte naturale si cu propria creativitate.

Carl Rogers, unul dintre cei mai importanti sase psihologi ai secolului XX era de parere ca inmugurirea miscarii pentru dezvoltarea personala a fost stimulata de declinul credintelor religioase si de nevoia de a se gasi surse alternativa pentru a da un sens existentei.

Experienta mi-a aratat ca oamenii incep sa fie interesati de propria dezvoltare personala atunci cand trec printr-un impas major, cand simt o durere acuta. Aceasta idee este transpusa mai bine prin cuvintele lui Victor Frankl, fondatorul celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie. El spune ca multi oameni sufera, in mod periculos, de “vid existential”: pierderea acelui ultim inteles al existentei care face ca viata sa merite a fi traita.

In prezent, una dintre provocarile majore este prezenta sentimentului de gol, de vid interior pe care il resimt oamenii, iar pentru multi dintre acestia este doar un pas mic pana la a fi interesati de dezvoltare personala. Acesta nu este un lucru rau, este firul de care se pot lega spre propria vindecare sau evolutie doar ca, asa cum am spus mai sus, in zilele noastre dezvoltarea personala se vinde bine. Ce vrea sa insemne asta?

Dezvoltarea personala este despre noi, despre experiente traite de altii si din care putem invata sau ne putem inspira, e despre greseli pe care le facem si situatii pe care le imbunatatim. E despre mentorii potriviti in perioade cheie ale vietii, e despre echilibru, stabilitate, prosperitate mentala, corporala si sufleteasca. Asta este dezvoltarea personala autentica, nucleul dezvoltarii personale inainte de a fi fost trecuta prin marketing-ul actual.

Cum se vinde ea in schimb? In intalniri de 1-2-3 ore in care ti se promite ca vei ajunge expert si echilibrat pentru pretul corect. Si da, sunt oameni care cu ochii incetosati,in situatii disperate platesc pentru promisiuni. Si da, sunt oameni care spun ca ofera o experienta cand ei inca nu au trait una. Aud deseori ” voi  trainer-ii, coach-ii, voi astia care vindeti vise, prostii, astia motivationalii, m-am saturat de voi.”

O aud des si ii ascult cu calm, le spun ca ii inteleg, insumi am trecut de multe ori prin mainile unor persoane care aveau multe alte interese, de cele mai multe ori financiare decat cele de a te ajuta.

Am invatat prin asta, in anii ce au trecut, ca trebuie sa fiu insumi selectiv si atent la ce vreau si mai ales cui dau voie sa faca pasi in viata mea si sa stea pe canapeaua mea.

Nu vei gasi niciodata mentorul potrivit din prima, de aceea iti recomand cu incredere sa ai rabdare, sa incerci pana gasesti persoana potrivita care sa te insoteasca in drumul tau catre scopul si obiectivele tale.

Ce poti face pentru a evita sa fii manipulat?

O persoana care vrea sa te indrume nu este posesiva, ea “iti recomanda”, “iti sugereaza”, te lasa sa incerci dar niciodata nu iti spune “fa asa, pentru ca asa zic eu.” Un mentor bun ar sti ca experientele sale chiar daca au fost pozitive nu se aplica si in viata altei persoane pentru ca sunt circumstante diferite.

Pune-te in calitate de observator. Vezi ce simti fata de persoana care te indruma, iti emana incredere, confidentialitate, deschidere dar nu in ultimul rand este sincera in ceea ce spune sau ofera? De altfel vezi pe ce pozitie te situeaza, te face sa te simti inferior? Daca da, este cazul sa iti reevaluezi pozitia si mentorul, trebuie sa exista o pozitie de egalitate, nimeni nu e mai presus decat celalalt.

Dezvoltarea personala e despre tine, despre viata ta si despre unde vrei sa te indrepti. Dezvoltarea personala dureaza toata viata de atunci cand o incepi iar drumul e unul frumos daca stii sa te bucuri de el.

Dezvoltare frumoasa , armonioasa si provocatoare iti doresc 🙂

Cu drag,

un trainer (ce te indruma sincer ) dintre ceilalti.

Astept comentariul tau

Florin Murariu
Florin Murariu
In momentul in care oamenii vor invata cum sa comunice eficient, vor avea posibilitatea sa reduca considerabil stresul din viata lor si sa dezvolte relatii sanatoase, personale sau business. Lucrez impreuna cu oamenii ajutandu-i sa-si construiasca relatii puternice prin dezvoltarea abilitatilor de comunicare persuasiva si asertiva.

Descarca Gratuit e-book “7 reguli de bune maniere omise in societate”

Dupa abonare te rog sa-ti verifici email-ul pentru confirmarea adresei si pentru a descarca Bonusul Gratuit.

Nu-ti face griji, si eu urasc spam-ul!